IGU skaber værdi

Gitte Dalhus driver systue og butik i Erritsø ved Fredericia. I januar sagde hun ja til, at få Abdulmanan Hamid Alo ansat i et to-årigt IGU-forløb. Det giver værdi til virksomheden, rusker op i rutinerne og nye idéer.

I dag er Abdulmanan uofficielt systuechef hos Gitte Dalhus Design, mens indehaver Gitte Dalhus er butikschef. Selvom de joker med titlerne, er der en smule alvor bag alt det sjove. For Manan, som han kaldes blandt venner, gik fra at være i sprogpraktik til at komme i uddannelse under IGU-ordningen – som er et uddannelsestilbud til integrationsborgere i Danmark. Det betyder bl.a., at Manan skal på skolebænken i 20 uger for at blive opkvalificeret både sprogligt og fagligt.

Uddannelsen kan skræddersys til den enkelte og til den branche, som er relevant. Manan har fx valgt at lægge sit første uddannelsesfokus på at blive endnu bedre til dansk for efterfølgende at få kurser i IT, markedsføring og salg.

”På sigt er det meningen, at Manan også skal kunne betjene kunderne i butikken,” siger Gitte.

”Manan er fagligt rigtigt dygtig. Men det tog lidt tid at finde ud, hvad han kunne, fordi han ikke kunne fortælle os det, og vi ikke kunne spørge.”

Manan begyndte i sprogpraktik hos Gitte Dalhus Design for godt et år siden. A2Bs virksomhedskonsulent kontaktede hende for at høre, om hun kunne have tid og arbejde til en skrædder fra Syrien, som tilmed havde haft egen fabrik i sit hjemland. På det tidspunkt kunne Manan ikke mange ord på dansk.

”Men vi tog chancen, og det viste sig hurtigt, at vores kemi var god. Det sproglige klarede vi til at begynde med via Google Translate, fagter og tegninger,” fortæller hun.

”Manan havde en blok, hvor han skrev ord ned, så han kunne øve sig. Selvom vi brugte meget tid i begyndelsen, så brugte Manan mindst ligeså meget tid på at lære og forstå. Han har et utroligt mod og en stærk vilje.”

Der er også blevet rusket lidt op i Gitte og hendes familie, som er involveret i virksomheden.

”Vi er kommet til at se på os selv, på Danmark og ikke mindst på vores sprog på en helt anden måde. Det er virkelig rart at få nogen ind udefra, som kan tilføre noget nyt,” mener hun.

”Vi griner meget sammen og laver meget pjat med det danske sprog. Faktisk er hele familien blevet nogle sprognørder, efter at Manan er kommet til. Nu samler vi på ord med dobbelt betydning.”

Sproget er svært, men Manan er nået langt. Det første år i Danmark var han alene, og familien Dalhus hjalp ham med at finde rundt i alt det nye. Det gør de stadig, når noget bliver svært. 

”Men det er det hele værd. Når man kommer til Danmark, er det vigtigt, at man lærer at klare sig selv og gør en indsats. Det har Manan gjort,” siger hun.

”På den anden side er det lige så vigtigt, at vi ikke lukker af for dem, der kommer. Vi har også et ansvar for, at det lykkes for de nye borgere at blive en del af samfundet.”

Link til hjemmesidenInformation

Åbningstider

Mandag:
Tirsdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Lørdag:

11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
Lukket

Andre åbningstider muligt, ved tidsbestilling.

Lukkelørdage

lørdag den 28. april

Gitte Dahlhus Design

Gitte Dahlhus Design,
Erritsø Bygade 33
DK-7000 Fredericia
75 94 16 84
Mail: gittedahlhusdesign@mail.dk

Mandag:
Tirsdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Lørdag:

11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00
Lukket

Andre åbningstider muligt, ved tidsbestilling.

Gite Dahlhus Design

Erritsø Bygade 33
DK-7000 Fredericia
75 94 16 84
Mail: gittedahlhusdesign@mail.dk


Top